Tove Styrke tar USA med storm

STOR I USA. Bara ett halvår efter att Tove Styrke snubblade på målsnöret i "Idol" har hon tagit revansch. Nu hyllas hon i USA. Foto: Anders Wiklund / Scanpix


Debutskivan släpptes för knappt tre veckor sen - i Sverige.
Ändå är Tove Styrke, 18, redan ett rykande hett namn i USA. New York Post listar nu sångerskan som en av de tio viktigaste artisterna att hålla koll på under 2011.
- Jag är glad och smickrad, säger Tove Styrke. 

Men för bara ett år sen grät hon. Tove Styrke hade precis blivit utröstad ur "Idol" och missat Globenfinalen med minsta möjliga marginal.
Många har den vägen vandrat, och snabbt försvunnit in i glömskan.
Tove är ett sprakande undantag. Innan vi i Sverige riktigt hunnit fatta grejen, är hon redan ett namn på andra sidan Atlanten.
"Hon är supersnygg, hon är popperfektion och hon är svensk", skriver New York Post entusiastiskt.
Skickar hälsning

Tove Styrke själv har fastnat i ett nät av försenade flyg, och hinner inte få till en intervju. Hon skickar sin hälsning via Sony Music, skivbolaget som fanns på plats och knep henne i samma ögonblick som ljuset släcktes på "Idol"-scenen.
Kända låtskrivare

- Ja, vår vd Hasse Breitholtz var snabb med att berätta att han ville jobba med henne, säger Petter Eriksson, A&R på Sony.
Han har jobbat med Tove Styrke och hennes album sen i februari. Namnkunniga låtskrivare som Patrik Berger och Janne Kask har knutits till projektet under året.
- Redan i "Idol" såg man ju att hon tolkade låtarna på sitt eget speciella sätt, att hon hade talang. Tove kan gå hur långt som helst, hon har den där it-faktorn, säger Janne Kask.
På skivan ligger han bland annat bakom hiten "White light moment" som redan spelas ute i Europa och lyfts upp av New York Post som en "monstersingel".
"Vi klickade direkt"

- Det finns ingen formel för hur man får till det, utan flera saker måste stämma. Man måste vara på rätt plats i rätt tid. Det här var den första låten vi gjorde med Tove, vi klickade direkt.
Nu jämför New York Post Tove med Robyn...
- Det är en enkel jämförelse. Hon är blond, tjej och gör musik med elektroniska inslag. Men jag tycker att det finns en viss skillnad, säger Kask.
Petter Eriksson har lagt märke till hur de svenska kvinnliga artisterna håller på att muta in ett allt större revir i den internationella musikvärlden. Att förklara hur det har gått till är svårare:
- Lykke Li, September... De är ju alla väldigt bra. Säkert har Robyn sparkat upp extremt många dörrar också.
Och varför lyckas Tove?
- Det är möjligt att det finns ett hål som hon fyller.
Där måste det i så fall gapa väldigt tomt. Tove Styrke har inte ens hunnit avverka sin första svenska turnépremiär, i Malmö i morgon, och redan skriker musik-USA efter henne.

Toves bästa


"STALKER IN YOUR SPEAKER". Försiktigt svängig lo-fi-disco av Patrik Berger, nominerad till en amerikansk Grammy förra veckan för "Dancing on my own" som han skrivit ihop med Robyn. Färgstark modern pop med fiffiga retrosyntar.

"CHAOS". Kylie på norska blir Annie. På svenska stavas Kylie: Tove. Åtminstone känns det så när man lyssnar på det här syntpoppiga spåret - synnerligen charmig indiedisco som för tankarna till Saint Etiennes bästa.

"WHITE LIGHT MOMENT". Flera spår på Toves debut är skrivna av Janne Kask, tidigare sångare i indiepopsuccén Brainpool. Denna bubblande hitsingel har kolsyrats av Adam Olenius från högaktuella indieorkestern Shout Out Louds


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0